Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Unable to boot RPi-TC ARRPi-TC ARMv6j Release 5
25-02-2014, 11:40 AM, (This post was last modified: 25-02-2014, 12:17 PM by Michele Masè.)
#1
Unable to boot RPi-TC ARRPi-TC ARMv6j Release 5
I've tried several times to boot using the image RPi-TC_ARMv6j_R5.img without success: nothing appears, blank screen.
I use dd, I have written the image using options bs=1M and bs=4M, but no success.
I've configured the correct monitor resolution /boot/config.txt
hdmi_group=2
hdmi_mode=82
config_hdmi_boost=4
no success.
It works only as a ssh server. I can login via ssh but I'm unable to start "any" X session.
Finally I've partially solved using only config_hdmi_boost=4 in /boot/config.txt.
Now I've the graphical session. Mose dx menu is not working and, for now, I'm unable to set the correct resolution.

The raspberry pi rel b is working and the sd is ok.
I've just tried raspbian and everything works well.
Some suggestion?
Regards
Michele Masè
Reply
25-02-2014, 03:00 PM,
#2
RE: Unable to boot RPi-TC ARRPi-TC ARMv6j Release 5
Are you using any kind of hdmi to vga adapter?
Do you wrote to the whole SD Card instead of a single partition?

Because there is no know issue about what you describe.
It should work out of the box without any hdmi settings of you are connected via hdmi.
-= Feel Free to use the Search function in the upper right corner =-
Reply
25-02-2014, 04:43 PM,
#3
RE: Unable to boot RPi-TC ARRPi-TC ARMv6j Release 5
(25-02-2014, 03:00 PM)DaWast Wrote: Are you using any kind of hdmi to vga adapter?
Do you wrote to the whole SD Card instead of a single partition?

Because there is no know issue about what you describe.
It should work out of the box without any hdmi settings of you are connected via hdmi.

The system is "fully networking working" but the system is lacking of base video support, except by using a poor resolution.
I'm trying to solve it by manually changing the video resolution. A kernel upgrade and a os upgrade did not solved me the issue.
I'm using a hdmi cable (no connectors) and the same system with raspbian is working.

Only with hdmi_safe=1 i can see a base graphical screen.
Now I'm playing with some combinations of hdmi_group= and hdmi_mode.
Any better suggestion(s)?
I'will try another cable tomorrow too.
Reply
27-02-2014, 11:17 AM,
#4
RE: Unable to boot RPi-TC ARRPi-TC ARMv6j Release 5
(25-02-2014, 03:00 PM)DaWast Wrote: Are you using any kind of hdmi to vga adapter?
Do you wrote to the whole SD Card instead of a single partition?

Because there is no know issue about what you describe.
It should work out of the box without any hdmi settings of you are connected via hdmi.

Partially solved with:
disable_overscan=1 #yes, my display has a black border
hdmi_force_hotplug=1 #now the display is detected

But ... blank screen and
I've tried:
*kill x session via ctrl - alt - backspace
*as root startx
*and finally desktop is working, but only as root.
So I can oly have a root session, not a user session.
How can I have a working graphical user session?
Some suggestions?????
Reply
28-02-2014, 11:48 AM,
#5
RE: Unable to boot RPi-TC ARRPi-TC ARMv6j Release 5
Ok, Solved with:
disable_overscan=1 #yes, my display has a black border
hdmi_force_hotplug=1 #now the display is detected

And rpitc now can start a x session; my filesystem was full.

So:

pls verify you filesystem is not full.

Michele Masè
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)